Monumentale kastanje in Rolde wordt gekapt

Laatste update: 24 september 2014 12:00
Naast de Grote Brink 23 in Rolde staat een monumentale paardenkastanje. De bomenwacht onderhoudt en inspecteert deze boom jaarlijks. Op 28 augustus 2014 heeft de bomenwacht de kastanje opnieuw beoordeeld. Helaas is geconstateerd dat de conditie van de boo

Naast de Grote Brink 23 in Rolde staat een monumentale paardenkastanje. De bomenwacht onderhoudt en inspecteert deze boom jaarlijks. Op 28 augustus 2014 heeft de bomenwacht de kastanje opnieuw beoordeeld. Helaas is geconstateerd dat de conditie van de boom in één jaar tijd zo sterk is teruggelopen, dat de veiligheid ervan niet meer gegarandeerd kan worden. Daarom gaat Bouma Boomverzorging de boom op vrijdag 26 september 2014 kappen.
Beoordeling bomenwacht

De kroon sterft af doordat de kastanjebloedingsziekte tot hoog in de kroon is doorgedrongen. In juli 2014 is door kastanjebloedingsziekte en een schimmelaantasting een tak afgebroken. Doordat de veiligheid van de boom niet meer gegarandeerd kan worden, heeft de bomenwacht geadviseerd om de boom te kappen.

Voor het kappen van een monumentale boom is een aanlegvergunning op basis van het bestemmingsplan noodzakelijk. Zo’n procedure neemt al gauw acht weken in beslag. De bomenwacht heeft aangegeven dat het, vanwege de locatie waar de boom staat, onverantwoord is om zo lang te wachten. Daarom wordt de boom vooruitlopend op de procedure gekapt (noodkap). De aanlegvergunning is inmiddels aangevraagd. Deze procedure wordt volgens de normale weg gevolgd met een besluit en publicatie. Voor de gevelde boom komt een nieuwe boom in de plaats.

De takken worden versnipperd en de boomstronk wordt gefreesd. Het snoeihout is verkocht aan Bouma Boomverzorging en kan daarom door de gemeente niet beschikbaar worden gesteld.

Heeft u vragen over deze aankondiging? Dan kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente Aa en Hunze. U kunt het KCC bereiken via telefoonnummer 14 0592.

 

Bron: Gemeente Aa en Hunze / Foto: Google Streetview

Nieuws in Rolde

Meer nieuws